1.000 km Faunastriber på fem år

Udgivet d. 25-06-2020

1.000 km Faunastriber sået på fem år til gavn for dyrelivet

Interessen for frivilligt at få sået faunastriber ved markerne er stor blandt de jyske landmænd. Siden projektets start i 2015 er der nu sået 1.000 km af de farverige striber à tre meters bredde alene i det midt- og vestjyske område. Lagde man faunastriberne ud i én meters bredde ville det dække en strækning hele vejen fra Skagen til Nordafrika.

 

Formålet med at etablere faunastriber er at hjælpe de dyr, der lever tæt på landmandens marker. Det drejer sig blandt andet om insekter, fugle og pattedyr, som kan søge føde og skjule sig i de mange faunastriber.

Bag projektet står en række landboforeninger, som har skabt en konstruktiv dialog hen over kommunegrænser, og samarbejder på tværs af foreninger med vidt forskellige interesser. Blandt andet er Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk forening, Danmarks biavlerforening, Danmarks Jægerforbund og otte kommuner med i samarbejdet.

Herunder er fordelingen af de Faunastriber som er blevet etableret i det midt og vestjyske område alene i 2020:

Holstebro og Struer Kommuner: 81 km

Herning Kommune: 73 km

Varde og Esbjerg Kommuner: 25 km

Billund og Vejen Kommuner: 15 km

Ringkøbing-Skjern Kommune: 12 km

I alt 206 kilometer

Frøblandingen som bliver sået ud er en flerårig blanding, så udover de faunastriber som er etableret i år, så står der rigtig mange faunastriber rundt omkring som er blevet etableret de seneste år.

 

FAKTA:

  • Faunastriberne indeholder 10 forskellige plantearter, blandt andet rødkløver, honningurt, boghvede, kællingetand, solsikke og cikorie
  • De fleste Faunastriber er svære at se, fordi de er placeret et stykke væk fra vejene, men der bliver også placeret nogle op af synlige veje
  • Faunastriberne er flerårige, og derfor gavner de dyrelivet over en lang periode
  • Ideen til faunastriberne stammer fra Herning-Ikast Landboforening og har nu bredt sig til det meste af Danmark.
  • Kommunerne der bidrager til projektet i midt og vestjylland er Herning Kommune, Holstebro Kommune, Struer Kommune, Vejen Kommune, Billund Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Varde Kommune, Esbjerg Kommune
  • Flere end 300 landmænd har deltaget i projektet i det midt og vestjyske område

 

 

I jubilæumsåret 2020 er der brygget en øl der indeholder planter fra Faunastriberne. Øllen kommer de landmænd til gode der har fået sået Faunastriber ved deres marker.

Kommer du selv forbi en Faunastribe må du gerne plukke en buket af blomsterne, til glæde for dig selv eller én du holder af.